Obstipatie

Een van de eerste ‘stelsels’ die ik leerde kennen in (voet)reflexologie was het spijsverteringsstelsel.
Veel gezondheidsgerelateerde symptomen, vooral bij sommige chronische aandoeningen zoals angst, stress, pijn en vermoeidheid, vinden hun oorsprong in de darmen.

Obstipatie is een ander woord voor verstopping. Wanneer het poepen moeilijk gaat en wanneer je minder dan 3 keer in de week poept, dan spreek je van obstipatie. Je poep blijft dan te lang in de dikke darm zitten. Juist in je dikke darm wordt vocht opgenomen waardoor je poep dus hard en droog wordt. Dit geeft vervelende klachten zoals buikpijn, een harde en opgezette buik en veel mensen krijgen last van aambeien omdat ze te hard moeten persen.
Wanneer de darm heel vol blijft zitten, kan er uiteindelijk dunne ontlasting langs de dikke ontlasting lopen waardoor je overloopdiarree krijgt. Heb je hier last van dan herken je dat vaak aan poepvegen in je ondergoed en vieze luchtjes.

De meest voorkomende oorzaken van obstipatie zijn:

– je eet te weinig vezels
– je drinkt te weinig
– onvoldoende lichaamsbeweging
– uitstellen van het naar de wc gaan wanneer je voelt dat je moet
– aanleg
– wanneer je je bekkenbodemspieren niet goed (kunt) gebruiken
– stress en spanning
– prikkelbaar darm syndroom
– wanneer de darm onvoldoende beweegt en minder samentrekt

Nu hoefde ik niet meer overtuigd te worden van de werking van (voetreflexologie) als aanvullende therapie. Uit onderzoek komt nu ook naar voren dat voetreflexologie constipatie-gerelateerde symptomen effectief kan verbeteren.

Hierdoor wordt voetreflexologie beschouwd als een belangrijke aanvullende therapie bij obstipatie.