Reuma

De Griekse filosoof Hippocrates benoemde in zijn tijd al reumatische aandoeningen. Het woord ‘Rheumatos’ betekent ‘stroom’ of ‘ziekteverwekkende vloeistof’. In die tijd keek men op een andere manier naar ziekte en gezondheid. Ik kijk als natuurgeneeskundige met deze bril naar ziekte en gezondheid.

Vaak zijn 2 tot 6 natuurgeneeskundige behandelingen nodig om het effect te merken. 

Het huidige begrip ‘reumatische klachten’ is heel breed. Er zijn namelijk wel meer dan 100 pijnlijke aandoeningen. Veel mensen hebben last van pijnklachten en stijfheid in spieren en gewrichten. Hierdoor gaat bewegen moeilijk. Bovendien ervaren de meeste mensen hierbij ook nog eens vermoeidheid en energieverlies. Onbegrip uit de omgeving omdat je vaak niets ziet terwijl je wel tegen je beperkingen in het dagelijks leven aanloopt.

De meeste reumatische aandoeningen kennen een wisselend verloop. Hierdoor zijn klachten soms helemaal weg, en ineens kunnen ze er weer zijn. In Nederland heeft 2,3 miljoen van de mensen in Nederland hier last van. Van deze 2,3 miljoen is zo’n 60% jonger dan 65 jaar.

Reumatische aandoeningen zijn in 5 groepen te verdelen:

1) Ontstekingsreuma
2) Artrose
3) Jicht
4) Osteoporose
5) Weke delen-reuma / fibromyalgie

Mijn behandelingen zijn heel goed naast je behandeling bij de reumatoloog te doen. Je hebt voor de behandelingen geen doorverwijzing nodig van je arts.