Over mij…

 

Lang geleden, toen ik nog een heel klein hummeltje was, vond je mij overal in de natuur. Omdat ik op kon groeien in een bosrijke omgeving, in onze tuin van alles te plukken was…. frambozen, bramen, pruimen, appels en peren…, hutten kon maken in het veel te hoge gras en zo gezellige picknick plekjes makend, heb ik een verbondenheid met de natuur gekregen die mij nooit meer heeft losgelaten….

 

 

In 2013 ronde ik mijn opleiding voor Natuurgeneeskundig Therapeut af en in het voorjaar 2017 de opleiding tot Hooggevoeligheidsdeskundige. Zo komen 2 belangrijke elementen van mij samen. Dat leg ik graag wat meer uit door je mee te nemen in twee van mijn passies…. kruidentherapie en volksvertellingen.

Één van mijn favoriete struiken……de vlierstruik. Vanuit de vertaling is de betekenis van de vlier ‘fluit’ (hier denk ik gelijk aan flierefluiter). De jonge loten van de vlier waren uitermate geschikt om er fluitjes van te maken.

Het is een struik die een enorm lange geschiedenis kent in het gebruik. Zo ook voor de gezondheid.
Verhalen worden overgedragen om kennis én ervaring over te brengen. Ik leef in de overtuiging dat voorlezen (aan kinderen) één van de manieren is om levenswijsheden over te brengen.
De manier van luisteren naar de wijsheid uit de volksvertellingen is ook de manier waarop ik naar mensen luister. Hierdoor haal ik de kennis naar boven die in jou verborgen ligt.

Weer even terug naar die bijzondere vlierstruik….Al jaar en dag ga ik er in het voorjaar op uit om een aantal mooie vlierbloesemschermen te plukken en deze te verwerken in verschillende recepten. In het najaar kan ik op pad voor de mooie trossen die aan de struiken hangen. Natuurlijk alleen in gebieden waar er meer dan voldoende voor vogels overblijven.

Sprookje lezen?

Op een regenachtige herfstdag zat ik met één van mijn sprookjesboeken lekker voor de houtkachel en kwam toen dit oude, veelal onbekende sprookje tegen van Hans Christiaan Andersen….’Het Vliermoedertje’. Zo bijzonder om te lezen hoe volksvertellingen waardevolle kennis overbrengen.

Ik zou zeggen, neem er op een regenachtige dag (of iedere andere natuurlijk) waarop je weinig andere afspraken hebt, lekker de tijd voor. Kruip op de bank met een pot thee of bij een fikse verkoudheid ‘een flinke pot vlierthee, want dat verwarmt’ … aldus dit verhaal…