Zitten het nieuwe roken?

Wist je dat?

1 op de 3 mensen in Nederland boven de 40 last heeft van stijve of pijnlijke gewrichten?
Dat dit veelal komt vanwege overgewicht en te weinig beweging?
Roken dit nog eens extra verslechterd?
Veel mensen zich hier niet eens voor laten behandelen?
Dit ten koste gaat van levensvreugde en plezier in het werk?

 

We willen het allemaal, ouder worden zonder al te veel gebreken. Vaak noemen we klachten die we aan onze gewrichten hebben ‘slijtage’ of ‘ouderdomskwaaltjes’.

Ik denk dan vaak terug aan mijn reizen door Centraal Amerika waar ik al backpackend een hoge berg op loop, op weg naar mijn hostel. Het kost me aardig wat moeite om met zware bepakkingen die berg op te lopen. Dan hoor ik achter mij een geluid van voetstappen. Ze klinken kort en stevig en voordat ik er erg in heb wordt ik ingehaald door een oudere man van rond de 80 jaar. Hij heeft een enorme takkenbos op zijn rug….zeker zwaarder dan mijn backpack bedenk ik me. Hoe kan het toch dat de oude mensen die ik hier in de bergen tegenkom zo kwiek en vitaal zijn?

Wanneer we gezond oud willen worden, kunnen we hier een voorbeeld aan nemen. Er is hier namelijk onderzoek naar gedaan. Wat direct opvalt in deze onderzoeken is dat oudere mensen die tot op hoge leeftijd lichamelijk actief zijn, veel soepelere gewrichten hebben.Ik dacht altijd dat de reden dat ik daar zo weinig mensen met een stok zag lopen, kwam door de bobbels in de weg.

Vanuit het aanpassen van de levensstijl zijn veel gewrichtsklachten te reduceren. Het blijkt dat 40% tot 60% van de Nederlanders teveel eet en overgewicht heeft. Dit is de belangrijkste oorzaak van artrose.

Voor Biohorma, ook wel bekend als A.Vogel heb ik in het najaar van 2017 aan podotherapeuten en medische pedicures een lezing gegeven over Artrose en andere Reumatische aandoeningen. In maart 2018 is de week van de Reuma geweest. Met de bus van A.Vogel ben ik mee op pad geweest.
Het valt me op dat veel mensen de overtuiging hebben dat pijnlijke gewrichten vooral bij oudere mensen hoort. Dit blijkt zeker niet uit de cijfers.1 op de 3 mensen van boven de 40 heeft hier al mee te maken en bezoekt hiervoor lang niet altijd hulp voor.

Om meer bewustzijn te creëeren op de werkvloer, bied ik workshops aan.
Dit zijn workshops van 90 minuten voor een groep van maximaal 16 personen.
De workshops zijn vooral interactief zodat er een actieve deelname is en informatie praktisch opgenomen kan worden.

Na de workshops zijn medewerkers zich bewust van het belang van bewegen en wat de bewegingsmogelijkheden op een dag zijn wanneer je op kantoor werkt.

Daarnaast is het mogelijk vanuit reflexzonemassage op de werkvloer in een één op één setting te werken.
Mensen die al langer last hebben van gewrichtsklachten of nek-schouder klachten, ervaren vermindering van pijnklachten en voelen zich meer ontspannen.
De belastingdienst heeft hier voor bedrijven regelingen voor die vallen onder de stoelmassage en reflexzonemassage op de werkvloer.

Voormeer informatie en het afstemmen van de workshops of de bedrijfsmassages op de werkvloer kan je contact opnemen met Elvire Bijsterbosch.